7 Ağustos 2008 Perşembe

ADIM ADIM AMERIKA VIZESI

I. ADIM – RANDEVU ALMAK

Randevu alabilmek için bir PIN numarası almanız gerekmektedir. PIN numarasını iki şekilde alabilirsiniz:
A. Kredi kartı
Vize Bilgi Servisini 0-212-340-4444 numaralı telefondan arayarak 20 Amerikan Doları veya karşılığı Türk parasını kredi kartınızla ödeyerek randevu alabilirsiniz. Bu servis Pazartesi-Cuma günleri arası sabah 8.30 dan akşam 18.00’a kadar hizmet vermektedir. Randevuyu PIN numarasını aldığınız gün alabilirsiniz.
B.Türkiye İş Bankası
a. Herhangi bir İş Bankası şubesine giderek 16 Amerikan Doları yada eşdeğer Türk Lirası ücret karşılığında vize bilgisi için PIN numarası alabilirsiniz.
b. PIN numarasını aldığınız günü takipeden iş günü içerisinde Vize Bilgi Servisini arayarak (0-212-340-4444) konsolosluk görevlisi ile mülakat için randevu alınız. Vize Bilgi Servisi, Pazartesi-Cuma gunleri arası sabah 8.30 dan akşam 18.00’a kadar hizmet vermektedir.

PIN numarası sayesinde Amerikan Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü tek yetkili servisi olan Vize Bilgi Servisini arayabilirsiniz. Vize Bilgi Servisini kullanarak vizelerle ilgili bilgi almanın dışında vize başvurusu için randevu alabilirsiniz. Lütfen randevu saatinizden en erken 15 dakika önce geliniz. Randevunuza on dakikadan fazla gecikirseniz randevunuz iptal edilir ve yeni bir PIN numarası ile yeni bir randevu almanız gerekir.

Tabiki bu işlemleri seyahat etmek istediğiniz tarihten 6-8 hafta önce yapmanız gerekiyor. Eğer acil bir durum söz konusu ise ilk olarak 0-212-340-4444 no'lu telefonu arayarak ilk uygun randevuyu almanız ve durumunuzun aciliyetini gösteren belgeyi sizinle bağlantı kurabilecekleri numaralarla birlikte 0-312-466-1586 no'lu faksa göndermeniz gerekiyor.

II. ADIM – BAŞVURU ÜCRETİNİ ÖDEYİNİNİZ

Amerika Birleşik Devletleri’ ne geçici bir ziyaret yapmayı planlayan Türk Vatandaşları ve başka ülkelerin vatandaşları göçmen olmayan bir ABD vizesine sahip olmaları gerekiyor Başvuru ücreti olan 131 ABD Doları Fortis Bank’ın herhangi bir şubesine yatırabiliyorsunuz. Bankadan alacağınız 131 Dolarlık makbuzun aslı başvuru formları ile birlikte Konsolosluğa götürülmeli! Bu ücret vize basvurunuz reddedilse dahi size geri ödenmiyor. Ayrıca ödemenizi Fortis banka dolar olarak yapmanız gerekiyor eğer 131 Doları YTL olarak bankaya yatırırsanız banka sizden 3,5 YTL komisyon alıyor.

III. ADIM – BAŞVURU FORMUNU DOLDURUNUZ

Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat edecek olan her birey tarafından DS-156 ‘‘Göçmen Olmayan Vize Başvuru Formu’’ doldurulmalıdır. Başvuru formu internet üzeinden doldurulursa başvurularda öncelik sağlanmaktadır. (https://evisaforms.state.gov/ds156.asp )
Formu Türkçe olarak doldurmak isterseniz http://turkish.turkey.usembassy.gov/uploads/images/gL9zQVhVaugsdD-KqSpqUg/DS-156tr_oct2006.pdf bu adresten ulaşabilirsiniz.

Ayrıca 16-45 yaş arası bütün erkeklerin ve 3. ülke vatandaslarinin DS-157 “Göçmen Olmayan Vize Başvuru Ek Formunu” doldurmaları gerekmektedir. ( http://turkish.turkey.usembassy.gov/uploads/images/aTKCcmqVrTmt8A9HBkzhgw/DS-157tr_oct2006.pdf)Bu form DS-156 ilave olarak doldurulmalıdır. Bu formu online olarak dolduramıyorsunuz fakat bu formun da ya çok düzgün bir el yazıyla büyük harflarle yada daktiloda yazılması gerekiyor. Başka bir yoluda formu Adobe'den Word dökümanına çevirip sonra print ederek bilgisayarda doldurmak. Bütün öğrenci ve araştırma vizeleri (F, J, M) için başvuru yapacaklar ve başvuru sahibi ile birlikte seyahat edecek eş ve çocuklar DS-158 “Göçmen Olmayan Vizeye Başvuranlarla İlgili temas bilgisi ve iş geçmişi formunu” doldurmak zorundadırlar. Bu form DS-156 ve gerekliyse DS-157 ilave olarak doldurulmalıdır.

Başvuru sahipleri başvuru formundaki bütün soruları cevaplandırmalıdır. Eğer soru sizinle ilgili değilse ve cevabı yok ise lütfen “yok” yazınız. Eğer başvuru sahibi randevusuna tamamlanmamış bir form ile gelirse randevuları iptal edilecek ve Vize Bilgi Servisi’nden yeni bir randevu almaları gerekecektir.

IV. ADIM – VİZENİZİ ALINIZ

Mülakatınız sonunda eğer vize başvurunuz onaylandıysa, pasaportunuz UPS (United Parcel Service) tarafından sağlanan kurye servisi ile size ulaştırılacaktır. Resmi seyahat hariç, tüm başvuru sahipleri pasaportlarını kurye servisi aracılığı ile alacaktır. UPS le gönderilen pasaportlar ev yada iş adresinize mülakat gününden 2 gün sonra ulaşacaktır (kurye servisi Cumartesi günü de calışmaktadır). Başvuruların yoğun olduğu zamanlarda bu süre biraz aşılabiliryor.

GENEL BİLGİ

Amerika Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Birimi bir arada çalışmak ve göçmen olmayan vize başvurularına yeni bir biyometrik veri eklemek suretiyle sınır güvenliğini arttırmıştır. Bütün göçmen olmayan vize başvuru sahiplerinin parmak izleri camdaki görüşmeleri esnasında alınıyor.


Seyahat acentası veya kurye aracılığı ile başvuru kabul edilmiyor. 14 yaşından küçük çocukları‎n başvurusu aileleri tarafı‎ndan randevu alı‎narak yapılabiliyor. Diger tüm başvuranlar şahsen başvuru yapmak zorundalar.

Pasaportunuz görüşme tarihinden itibaren en az 6 ay süreyle geçerli olmalıdır aksi tadirde vize talebinizin yerine getirilmesi mümkün olamamaktadır. Vize görüşmesinden önce pasaportunuzun en az 6 ay süreyle geçerli olduğundan emin olunuz.

Başvuru sahibi, mülakat sırasında Türkiye ile olan sosyal, ekonomik, ailevi ve profesyonel bağlarının güçlü olduğunu ve kısa bir ziyaretten sonra Türkiye’ye geri döneceğini göstermek zorundadır.

Yeterince güçlü bağlarınız olduğunu gösteren evraklar arasında; işinize ve mevcutsa işyerinize ait evraklar, ev tapusu, geçerli üniversite kaydı, kapalı zarfta not dökümü, banka cüzdanı, maaş bordrosu ve eş ve/veya çocuklara ilişkin dökümanlar yer alabilmektedir. Genelde sunulan evraklar arasında maaş bordrosu, iş yerinde çalıştığına dair belge, işyerinde hangi tarihte çalışmaya başlandığı bilgisini içeren sigorta evrakları, tapular, ve elde edilen gelir ve ödenen verginin gösterildiği şahıs ve işyeri vergi levhaları bulunmaktadır.

Çalışanlar için İş Yerlerinden Almaları Gereken ve Vize Almayı Kolaylaştıran Evraklar;

  • Şirketin antetli kağıdına kaşeli ve imzalı olarak, Amerika konsolosluğa hitaben, işveren tarafından yazılmış şirketteki görevinizi, seyahat detaylarını ve vize talebiniz belirten dilekçe.
  • Şirketin imza sirküleri
  • Vergi levhasının fotokopisi
  • Yeni tarihli faaliyet belgesi fotokopisi
  • Ticari sicil gazetesi fotokopisi
  • Sigorta işe giriş bildirgesi fotokopisi ( SSK giriş bildirgesi tekrar ve yeni işe giriş ise eski SSK işe giriş bildirgesi)
  • 4 aylık sigorta bildirgesi fotokopisi
  • Son üç aylık bordro fotokopisi

Dosyalama ve depolamaya yönelik olarak duyulan kaygılar nedeniyle, destekleyici evraklarınızı fax ve e-mail yoluyla ulaştırmaya çalışmanız konusunda ciddi bir uyarı alıyorsunuz. Bu konuya dikkat etmek gerekiyor. Her türlü evrağı (davetiye mektubu dahil) vize görüşmenize şahsen götürmenizi tavsiye etmekteyim

Türkçe, Farsça, Arapça veya İngilizce dillerinden birini konuşmayan başvuru sahiplerinin beraberlerinde bir tercüman götürmeleri gerekmektedir.

GÖÇMEN OLMAYAN VİZE BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ FOTOĞRAF ÖZELLİKLERİ:

1. Başvuru sahibi son 6 ay içinde çekilmiş tüm yüzü kaplayan bir fotoğraf getirmelidir. Tüm yüzü kaplayan fotoğraf direkt kameraya bakar şekilde çekilmiş olmalıdır.
2. Yüz, fotoğrafın yaklaşık yüzde 50’sini kapsamalıdır.
3. Fotoğrafın arka fonu beyaz renkte olmalıdır.
4. Fotoğrafın boyutları 50 mm x 50 mm olmalıdır ve baş fotoğrafın ortasında yer almalıdır. Saçın üst kısmından çenenin alt kısmına kadar olan baş mesafesi/uzunluğu 25 mm - 35 mm olmalıdır. Göz seviyesi de fotoğrafın alt hizasından itibaren 28 mm - 35 mm olmalıdır.
5. Fotoğraf başvuran kişiyi açık şekilde tanımlamalıdır.
6. Başvuru sahipleri düzgün giyinmiş olmalı ve şapka ve benzeri aksesuarlar takmamalıdır. Üniforma ya da başvuru sahibinin saçını veya başka özelliklerini kapayacak eşarp, baş örtüsü giyilmemelidir. Eğer başvuru sahibi baş örtüsü giymek zorunda ise, fotoğrafta iki kulak ve alın açıkça görünmelidir.
7. Fotoğraf çerçevesiz basılmalıdır.
8. Arka fonu desenli veya koyu renkli fotoğraflar kabul edilmez.
9. Hızlı çekim fotoğraflar yada dijital kalite fotoğraflar kabul edilmemektedir. Fotoğraflar, standart muamele gerektiren film kullanılarak, standart tek lens refleks tipi fotoğraf makinası ile çekilmelidir.
Aşağıda göçmen olmayan vize başvurusuna uygun özelliklerde fotoğraf çeken fotoğraf stüdyolarının adreslerini ve telefon numaralarını bulabilirsiniz.
FOTO İZCİ COLOR
Filistin Cad. 6/A
G.O.P., Ankara
Tel: (312) 428-4535

ROYAL COLOR
Guvenlik Caddesi 85,
A. Ayranci, Ankara
Tel: (312) 426-2751 veya
Güvenlik Caddesi 105,
A. Ayranci, Ankara
Tel: (312) 467-1645

GÜVEN COLOR
Güvenlik Caddesi, 69/A,
Ayranci, Ankara
Tel: (312) 427-5252

FOTO AKAY
Akay Caddesi, Konur Sokak
75/E, Bakanlıklar, Ankara
Tel: (312) 418-7173

ÖZGÜN FOTO
Güvenlik Cad. 33/11 – C
A.Ayranci, Ankara
Tel: (312) 466 4364

STUDYO ALKIM
Saif Eşref Bulvarı 47/A, Alsancak, İzmir
Tel: (232) 421-8283

FOTO GÜVEN
Yalı Caddesi 230/1
Karsıyaka, İzmir
Tel: (232) 323-6667

TURGAY AKDEMIR FOTOĞRAF STÜDYOSU
Meşrutiyet Cad. No:191
Tepebaşı, İstanbul
Tel: (212) 243-1312
FOTO STÜDYO NOBEL
İstiklal cad. Postacılar Sok. No:1 Tünel, Beyoğlu, İstanbul
Tel: (212) 249 2337

ALTINTÜRK FOTOĞRAF STÜDYOSU
İstiklal Cad. No: 388/5 Tünel, Beyoğlu, İstanbul
Tel: (212) 293 8252

TURGAY AKDEMIR FOTOĞRAF STÜDYOSU
İstinye Mahallesi,
Kaplıcalar Mevkii No: 5/1
İstinye, İstanbul
Tel: (212) 323 3733

HİTİT DANIŞMA
İstinye Mahallesi, Kaplıcalar Mevkii No:9 İstinye, İstanbul
Tel: (212) 323 4214

FOTO SEVİL
Kurtuluş Mh. 10 Sk.
Dr. Cemil Öztekin Apt. Altı
No. 12/A, Adana
Tel: (322) 453 4411

FOTO SKOP
Vali Yolu Cad.
Vizon Apt. No. 3/C
Adana
Tel: (322) 454 1803

MUHAMMED ALİ
Atatürk Bulvarı
Saniye Ethem Apt. No. 65
Adana
Tel: (322) 454 6352

1 yorum:

Volkan dedi ki...

http://www.volkanvardar.com/amerikavizesi.aspx adresinden mülakat randevusu için kaç gün sonrasına gün verileceğini öğrenebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında bu süre 30-40 güne çıkabiliyor.