11 Ağustos 2008 Pazartesi

İŞ SANAL PARA GERÇEK

Bir önceki yazımda yayınladığım röportajın Burak Mavi'nin kaleminden çıkan haberini de sizlerle paylaşmak istiyorum. Haberi yayınlamazsam Burak Bey'e haksızlık edeceğimi düşündüm. Düşüncelerini ve yazılarını çok beğendiğim Burak Bey yine harika bir haber yayınlamış.

Gelecegin Meslekleri...

Internet hayatımıza girmesi ile birçok yönden hayatimiz değişti... Kimine göre internet haberleşme; kimine göre oyun; kimine göre bilgi kaynağı; kimine göre de ekmek kapısı demek idi.

İnterneti ekmek kapısı olarak görenler ellerini çabuk tuttu ve internet üzerinden şimdiden milyarlarca doları cebine indirdi. Peki, siz interneti ne için kullanıyorsunuz? İnternetten etkileniyor musunuz yoksa interneti insanları etkilemek için mi kullanıyorsunuz? Yeni yüzyılın meslek sahipleri interneti insanları etkilemek için kullanıyor. Bu sayede internetten para kazanıyor. Onlar ne doktor, ne avukat, ne mimar... Onların işleri 'internet' başlıklı. Geleceğin yüzbinlerce dolar kazandıran, herkesi peşinden koşturtan mesleklerini açıklıyoruz. Artik gözde meslekler Internet web sitesi isim avcılığı, myspace arkadaş kolleksiyonculuğu, Facebook analizcisi, Internet araştırmacısı, Ebay tüccarı, Craigstlist casusu, Hacker korucusu, Freelance web sitesi denetleyicisi, sanal reklamcılık ve sanal altın satıcıları... Yanlış okumadınız bu meslekler artik gözde meslekleri geride bıraktı. Hatta yılda yüzbinlerce dolar kazanırken is yerine kaç saat mi gidiyorsunuz? İsinizin saatine siz karar vereceğiniz gibi is yerinizin nerede olacağını da siz belirliyorsunuz. Ya tropikal bir adada palmiye altında güneşlenirken ya da evinizde odanızdan islerinizi yürütebiliyorsunuz.

Türkiye’nin su sıralar internet üzerinde sadece kullanımcı düzeyinde olduğunu söyleyebiliriz. Peki, bu meslekler hangi ülkelerde geçerli? Basta Amerika Birleşik Devletleri'nde geçerli olan internet bazlı yeni kuşak meslekler İngiltere, Cin, Kore serinden yönetilmekte. Hindistan’ı da unutmamak lazım. İngilizce konuşabilen ucuz eleman ihtiyacını Hindistan dan karşılayan bazı Amerikalı girişimciler yeni kuşak internet mesleklerinin Cin ve Hindistan'da yaygınlaşmasını sağlamışlardır. Internet bazlı yeni kuşak islerde çalışacakların en az diyalog kurabilecek düzeyde İngilizce bilgisine sahip olunması isteniyor. Peki diploma nereden alınıyor. Temel internet kullanıcı bilgisi isteyen meslekler için diploma şartı yok. Bir internet geek i olmanız yeter. Teknik bilgi isteyen Hackerlik tarzı isler için lisans hatta yüksek lisans diplomasini isteyen ya da gösterilmiş ustun başarıları - kaç sayfa hacklediğiniz, internette sahtecilik yapan kaç kişiyi yakalağınız gibi- görmek isteyen şirketler de var.

Internet sitesi isim avcılığı:
Yeni açtığınız işyerinin internet sitesi isminin sizin yerinde başkasında olduğunu gördüğünüzde tepkiniz ne olurdu? Hatta sizden yüklü bir fiyat istediğinizi duşunun... Yapmanız gereken isim hakkinin sahibine ücretini ödemek...
İsim avcıları ne is yaparlar? Sokak sokak gezip yeni açılan is yerlerin isimlerini not ederler. Bütün gün evde oturup gazeteleri takip edip reklamları izlerler. Yeni çıkabilecek ürünleri, hizmetleri hepsini kayıt ederler. Daha sonra isimlerin register edilip edilmediğini internetten kontrol ederler. Bir urun, hizmet ya da is yeri ismi satın alınmamışsa hemen yıllık 10 usd den web sitelerin isimlerini internetten satın alırlar. Daha sonara ismi satın alınan hizmet ya da urun sahiplerinin kendilerine ulaşmalarını beklerler. Yıllık 10 usd ye alınan isim hakkinin 250 bin usd ye kadar bir bütçe ile sahiplerine satılır. Joshua Anderson California USA da isi İsim avcılığı. 4 yıl önce başladığı isinde şuana kadar 345 bin usd kazanmış. İşe ilk başladığı yıllarda sokak sokak dolaşmaktan çok yorulduğunu 8 ay boyunca hiç para kazanamadığını söyleyen Anderson ilk para kazandığı isten sonra 5 yıllık lüks bir şekilde hayatini kazanacak parayı sadece 6 usd ye çıkardığını soyluyor. İlk zamanlar pizzacıların isimlerini üzerine alan Anderson bu isi bisikleti ile yaparken artik lüks spor arabası ile isini sürdürmekte. Anderson'a göre son yıllarda şirketlerin uyandığını daha is yerlerini açmadan ismi satın aldığını belirtiyor. Yeni pazarlar için Türkiye’nin bir cennet olduğunu ve birçok is yerinin isim satın alma isine hiç önem vermediğini fakat bir ya da iki yıl sonra Türkiye’de alınan isimlerin milyon dolarlar kazandıracağına dikkat çekiyor.

Myspace Arkadaş Koleksiyoncusu:
Her gün maillerinizi okumak için girmiş olduğunuz www.myspace.com un birçok iş alanına kapı açtığını biliyor muydunuz?

Myspace Kolleksiyoncu'lari ne is yaparlar? Her gün kendilerine yüzlerce yeni arkadaş eklerler. Bu arkadaşlarını da kişi başı 1 usd ile 7 usd arasında şirketlere satarlar. Aktif bir şekilde koleksiyoncu olarak çalışabilmeniz için bazı alanlarda özellikle pazarlama alanında uzmanlaşmanız gerekmektedir. Bu is için 2 gün suren ozel bir eğitim alıyorsunuz. Eğitimi sizle çalışmak isteyen şirketler vermekte. Eğitim sonucunda elinizde bulunan core target list yani ana hedef kitlesi listesinde müşteriniz olan şirketin istediği kitleyle ilgili bilgiye sahip oluyorsunuz. Örneğin Miami de yasayan 18-25 yas arası sosyal, gelir düzeyi yüksek, üniversite öğrencisi ile bağlantı kurmanızı isteniyorsa. Elinizdeki ekli olan ve bu istenen hedef kitlesine uyan arkadaşlarınızı kişi başı bir fiyattan anlaşıp diğer şirketlere reklam için sanal satışı gerçekleştirebiliyorsunuz. Bunun karşılığında arkadaşlarınıza belirlenen zamanlarda istenen adetlerde reklam gönderiyorsunuz. Florida'da gece kulüplerinde yeni moda başlatan bu sistem sayesinde artik kapıda duran body gardlar listelerinde ekli olan insanlar kadar gecelik ücret alıyorlar. Çünkü her gece başka bir kulüpte guardlık yapan kapı koruyucuları her gece gidecekleri barları, etkinlikleri arkadaşlarına duyuruyorlar ve zaten favori olan guardlar gecelerde yüzlerce müşteriyi gece kulüplerine çekiyor. Diğer yandan müzik şirketleri myspace.com dan amaor müzik gruplarını keşfederek onlara kolaylıkla ulaşıyor. Bu şekilde meşhur olmuş pek çok grup var bu grupların en önemlisi Amerikan rock grubu olan All That Remains grubu. Şuana kadar sadece Myspace fanatikleri 250 bin kişiyi bulmakta. Konserleri Amerika'da ise en kısa zaman içinde ticket master'da biletini tüketen gruplardan biri.

Facebook Analizcisi:
İşe girmeden önce CV bilgilerinizin yanında facebook bilgilerinizi de merak edeceklerini hiç düşündünüz mü?

Facebook Analizcisi ne is yapar? Şirket başvurularında bulunduğunuz sırada ya da evlenme öncesi analizcilere başvurulduğu bilinen bir gerçek. Analizciler yapmış oldukları isin yasal olmadığını biliyorlar fakat bilgi alma hakkinin internette serbest olduğunu bildiklerini ve bu haklarından yararlandığını belirtiyorlar. Kendilerine ismi verilen kişilerin tüm bilgilerine kısa bir zaman içinde ulaşabiliyorlar. kim olduğunu, daha önce ne tur isler yaptığını hangi firmalarda kimlerle çalıştığını, arkadaşları ile sahte isimlerle bağlantıya geçip neden isten ayrıldığını, cinsel tercihlerinin neler olduğunu, işyerinde ayrımcılık yapabilecek olup olmadığını, çok içki içip itmediğine kadar yüzlerce alanda bilgi toplayan bu kişiler yaptıkları analizleri gizli dosyalar ile is verenlere ya da evlenecek eslere teslim ediyorlar.

Ebay Tuccari:
Ebay açık arttırma alışveriş sitesinin sayesinde Amerika'da binlerce kişi issiz kalırken bu o kadar da kişi milyoner oldu. Artik elektrik, su, kira ve isçi giderlerini ödemek yerine evinde oturduğu yerden evinden ürünlerini satan ebay sanal dükkân sahipleri sadece bilgisayar başından ürünlerini kolayca milyonlarca insana ulaştırabilmekteler. Kevin Osbee 5 yıldır ebay.com sitesi üzerinden portatif havuzlar satmakta. California'daki 17 kişilik is yerini kapatıp bir depo tutmuş. Yıllık satış cirosu milyon doları bulan ebay dükkânı sayesinde Dubai'den İspanya’ya kadar 19 değişik ülkeye portatif havuzlar satmakta. Ebay ve benzeri açık arttırma sitelerinden para kazanmak için önerisi her yerde olmayan ve müşterinin isteğine uygun bir şekilde cevap veren ürünleri güvenilir bir şekilde satılması. Yapılan her hatanın sizin sanal açık arttırma sitesindeki güveninizi etkileyecek olmasından ötürü hatasız alış veriş konusunda kişinin normal alış verişlere göre daha dikkatli olduğunu savunmakta.

Site Casusları:

Hacker lardan farklı olarak siteleri çökertmek yerine site sahipleri ile birlikte çalışan bu kişiler sitelere sahte kimliklerle giren kişileri tespit edip siteden atma isini görmekteler. Örneğin yaşı küçük olup büyülten ya da reklam amaçlı sitelere girip üyelere spam lar yollayanları tespit edip atılmasını sağlayan kişilere şirketler kişi başı 25 cent ödemekte. Bu kullanıcıların IP numaraları alınıp tekrar üye olmaları engelleyen bu kişiler çalıştıkları sitelerin değerlerini arttırmakta.

Sanal Altın Satıcılığı:
Yanlış duymadınız sanal oyunlarda kazanılan sanal altınları satma isini kendine meslek haline getirenler World of War Craft oyununda kazandıkları altınları ve değerli sanal malzemeleri internet üzerinden satmaktadırlar. Cin'de sadece World Of War Craft oyunu için altın toplayan binlerce isçi bulunmaktadır.

Hiç yorum yok: