21 Şubat 2011 Pazartesi

Hedefler

Bu yazım bir dergide yayınlanmıştır. Bu nedenle derginin yayına çıkmasını bekledikten sonra sizlerle paylaşıyorum

İşte bir yıl daha bize güle güle derken yeni bir yıla merhaba diyoruz. Her yeni yıl yeni bir yaş, yeni umutlar, yeni ilişkiler, olgunlaşma ve hayaller demek benim için. Umarım 2011 yılı herkese güzellikleriyle gelir.
Yeni bir yıla merhaba derken hedeflerimize ulaşabilmenin sırlarından bahsetmek istiyorum. Aslında bir çok insan hedeflerini hayalleri zannedebiliyor. Oysa ki hayal etmek ile hedef koymak arasındaki en büyük fark hedeflerimize ulaşmak için harekete geçmemiz. Hayallerimiz ise sadece düşündüğümüz ve ulaşmak için korktuğumuz ve harekete geçmediğimiz olgulardır. İnsanoğlu isterse her şeyi başarabilir. Yeter ki doğru istemeyi bilsin ve hedefleri için bir yol planı belirleyerek harekete geçsin.
Hayatımızı bir yol olarak düşünürsek o yolda önümüze çıkan taşlara takılmadan, yolumuzdan sapmadan ve yorulduğumuz anlarda doğru yerlerde doğru insanlarla mola vererek devam ettiğimizde hedeflerimize ulaşabiliyoruz.
Tabi ki hedeflerimize ulaşabilmemiz için öncelikle bir hedef belirlememiz gerekmekte. Hedefimizi belirlerken bu hedefi zihnimizde resmetmemiz ve bir cümleye dönüştürmemiz gerekir. Bu aşamaları kaydettikten sonra ise mutlaka hedefimize bir tarih ve ödül belirlememiz gerekir. Hedef cümlelerimiz her zaman şimdiki zamanı tanımlayan cümlelerle kurulmalıdır. Örneğin Ben 15 Ağustos 2011 günü yatağımdan kalktığımda kırmızı bir Alfa Romeo 147 sahibi olan bir şirket ortağı oluyorum ve o gün ödül olarak arabamla eşimi alarak Bebek’e kahvaltıya götürüyorum. Cümlesi doğru bir hedef cümlesidir.

Bu cümle içerisinde zaman, hedef, ödül olan ve şimdiki zamanla kurulmuş bir cümledir.
Hedef cümlemizi belirledikten sonra bu cümleyi içselleştirerek beynimizde resmedersek ve kararlı olur isek bu hedefe ulaşmamamız için hiçbir sebebimiz yoktur. Ulaşmamamız için tek sebep bahaneler olacaktır ki bu bahaneleri de bizden başkası üretemez. Yani kısacası her şey bizim elimizdedir.
Hedefimizi belirledikten sonra harekete geçebilmemiz için kendimize bir yol haritası belirleyerek bizi bu hedefe ulaştıracak disipline girmemiz ve bir yol haritası belirlememiz gerekir.
Düşününki bir hafta sonra bir seyahate çıkacaksınız. Seyahate çıkmadan önce nasıl gideceğiniz yerin özelliklerini öğrenirsiniz, ona göre kıyafet alırsınız, ona göre haritaya bakarsınız ve bir planlama yaparsınız. İşte Hedeflere giden yola çıkmadan önceki hazırlıkta aynı bir seyahat öncesi planlama gibidir.
Kendimizi tanır ve ne istediğimizi bilirsek hayat yolculuğunda hedeflerimize bazen zorlansak da ulaşabiliriz. Olumlu düşünmek ve kendimizi motive etmek başta da söylediğim gibi bizim elimizde. Bahaneleri de biz üretiriz olumlu düşünceleri de. Çıktığınız hedef yolunda kimsenin sizi alıkoymaması dileğiyle...
Umarım 2011 yılı herkes için koyduğu doğru hedefleri gerçekleştirebilme yılı olur.